lørdag 8. februar 2014

Til mammaer på morsdagen!

Gratulerer med dagen, alle mammaer! Til min egen mamma i himmelen, til min kjære frue som er mor til mine to herlige bonusdøtre, til mora til min kjære sønn, og til alle mødre på jord. Takk for livet! Livet og fødsler er det aller største under i universet, og ingen kan helt forklare om hvordan det kan bli et helt menneske av et lite frø. Som blandes av gener fra mann og kvinne, ofte som et resultat av kjærlighet. Uansett hva mannen velger å gjøre etterpå er det og blir det kvinnens ansvar å bære dette livet fram, all den stund hun ikke mister barnet eller velger det bort. Noe som kan være vel så smertefullt. Mamma må ofte kjenne på den ofte voldsomme hormonelle endringen som et svangerskap innebærer, der et annet menneske bor i magen, skal ha mat og påvirkes både av det du spiser, drikker og alt du gjør. Pluss alle tanker, følelser og bekymringer et svangerskap ofte innebærer.

Så kommer den lille, og for de aller fleste er det en fest og en glede, og snart er kvalme, slitenhet og smerte glemt. Noen mammaer opplever det ikke slik, man kan få fødselsdepresjon, komplikasjoner, og en eller begge kan dø, bli syke, eller barnet kan bli hjerneskadd eller funksjonshemmet. Det må man må også ta hensyn til. For de fleste kommer det seg, og gleden kan nytes etterhvert. Og pappaer som slipper den delen av jobben har værsågod bare å stille opp! Med tilstedeværelse, hjelpsomhet, forståelse, våkenetter, bleieskift, og kjærlighet og ømhet til kvinnen. Og i alle fall ikke bli misunnelig på det lille nurket som for noen år vil stjele det meste av mammas energi og tid. Og slettes ikke være utro med andre kvinner mens man venter på bedre tider.

Jeg blir aldri ferdig med å beundre kvinner, spesielt mammaer, jfr. blogginnleggene Se på din mor! og Hyllest til kvinnen! I dag skal vi feire alle mødre, spesielt våre egne, men også fruen, kjæresten og alle som er mammaer. Er din mamma død kan du minnes henne, ta fram bilder og sende takk og varme tanker til din egen mor. Som har gjort så mye for deg og for dine søsken om du har det. La oss barn og menn la mor sove så lenge hun vil, servere henne kaffe og morsdagskake på sengen, lage middag, rydde i huset, sette fram de vakreste roser på bordet, og gjerne et hyggelig kort i tillegg. Klarer man å si noe kjærlig fra hjertet så kan dagen bli perfekt for mor. Og barns kjærlighet og gode ord gir mammaer glede og takknemlighet resten av livet.

En morsdag i året er egentlig altfor lite, så la oss alle feire mor litt oftere. Kanskje ikke alltid med kake, men mest med kjærlig oppmerksomhet, interesse og hjelpsomhet. Og redusere utakknemlighet og kritikk, og slettes ikke ta vår mor for gitt. Din/vår tid og hjelpsomhet overfor henne vil uansett bare være en brøkdel av all den tida hun har brukt på deg.

Gratulerer med morsdagen alle mødre! Den er vel fortjent. I tillegg til kake og oppmerksomhet vet jeg at alle foreldres største glede og interesse er at det går godt med alle barna. Går det ikke så godt noen ganger vil vi foreldre høre det, og ikke la barna bære det alene. Og går det godt og du har fått nok kjærlighet, så si det til mor og far. Spesielt til mamma, det er den aller beste gaven til henne. Både på morsdagen og alle andre dager i livet!


1 kommentar: