lørdag 10. august 2013

Lär deg livets stora gåta, älska, glömma och förlåta

Jeg tror det ligger mye og dyp visdom i dette ordspråket. Hva er egentlig hemmeligheten? Man kan like ordspråk, dele visdomsord, si kloke ord, snakke dypt med den venn, men å forstå dybden, bredden og høyden i livets hemmeligheter er vel ikke så lett. Men det går an å forsøke, og for hvert forsøk kan man forstå litt mer, ane et litt dypere lag, forstå sammenhenger, og forme nye spørsmål. Og bli litt klokere. Men la oss se litt nærmere på dette ordspråket.

En gåte er et spørsmål der du må fundere og undres litt på. Man tvinges til å endre perspektiv, sette sammen kunnskap, forsøke å se sammenhenger og løsninger. Etter mye tankevirksomhet dukker det da en løsning opp, og svaret virker så svært enkelt når man til slutt løser gåten. At man ikke skjønte det før, det var jo så lett! Men har man kjørt seg fast i et tankemønster, ser man bare begrensninger og problemer og hjernen spinner rundt de samme tingene. Og kommer til de samme konklusjonene. Gang på gang. Tilslutt blir både tankemønstre, handlinger og holdninger automatisert, det blir en permanent del av deg selv, og du har stagnert. Det er en fare for alle over tretti, man tror man er utlært, man tror man vet sannheten om alt og alle, og man bruker de samme forståelsesmåter på alt nytt. Du blir et ekko av deg selv, og begynner å dømme og karakterisere, moralisere og hate. Og du tror du har rett til det. Bare du forstår, andre er dumme og lever helt feil.

Mitt store forbilde er Jesus. Han levde og snakket på et metanivå, dsv et overordnet nivå, som disiplene og de andre ikke forsto til å begynne med. Han visste hva som var kjærlighet, og frelsens store hemmelighet. Han visste hva som ville skje, og han visste at det ikke var noe vei utenom lidelsen. Men han visste også hvilken seier det ville bli, en seier over død og over fortapelse, og denne seieren ga han videre til oss helt gratis. Han sa, tro og du skal bli frelst. Jesus var jo Gud selv, han var ganske enkelt Kjærligheten selv. Kjærligheten er universets største og viktigeste kraft, alt går ut i fra den, til og med livet, og det er det største av de tre, tro, håp og kjærlighet. Og det er det eneste som følger oss inn i himmelen, og som er evig.

Det er nettopp denne vidunderlige kraften, nemlig kjærligheten som gjør det mulig å få til resten, nemlig elske, glemme og tilgi. For meg som kristen er kjærlighetens opphav Gud, og Gud er kjærlighet, enkelt og greit. Og for at de som ikke hærer kristendommen så skal jeg straks gå over til å filosofere mer generelt om denne livets store gåte. Uansett hvor kjærligheten kommer fra, dets kilde, dets vesen og bruksområder håper jeg vi kan være enige om at det finnes en god kraft og en ond kraft i verden, og alle vi er disponert for begge deler. Ved de riktige omstendigheter kan vi alle drepe, såre, straffe, snakke ondt, drive omsorgssvikt og være grådige og egoistiske. Elementer av dette vises i uttallige kriger, etniske konflikter, interessekonflikter, arveoppgjør, og kamp om posisjoner. Spesielt om risikoen for å bli oppdaget eller straffet er borte eller minimal. Derfor har vi maktdeling i samfunnet, rettsvesen, politi og institusjoner med vide fullmakter til å gripe inn i og regulere ulike interessekonflikter.

Når man elsker noen er man ofte villig til å tilgi og glemme. Det er bare å studere barn, de kan være så sinte på deg om de ikke får viljen sin, men når du har tatt en rettferdig beslutning glemmer de hele greia, aksepterer den og starter på nytt. De glemmer faktisk hele saken. De kan tilgi oss voksnes feiltrinn, og feilvurderinger, og de kan starte med blanke ark dagen etter. Og har man som voksen krenket et barn og ber av hjertet om tilgivelse kan man også få tilgivelse og starte på nytt. Jeg snakker ikke om grove og utilgivelige overgrep der det må andre midler til, og som setter varige negative spor i et barns kropp og sjel, men dagliglivets små og store konflikter.

Hva kan så vi voksne lære av barna? Jo, det at kjærligheten skal være betingelsesløs og ren, og at man skal ikke dvele ved gamle synder som er oppgjort, og heller ikke dømme. Man skal faktisk være villig til å glemme og tilgi, nettopp fordi man er glad i noen og noen er glad i deg. Det er den store hemmeligheten i livet og på jord. Jeg vet det kan være vanskelig å tilgi grove krenkelser som ikke innrømmes og ikke bes om tilgivelse for. Man skal ha respekt for det. I slike tilfeller kan det være svært forløsende å selv ta opp problemet direkte og si at det og det såret meg alvorlig med de og de konsekvenser, og jeg vil snakke om det. Ofte beklager krenker det inntrufne, og gjør han ikke det kan du få fred uansett, fordi du fikk satt ord på problemet overfor rette vedkommende.

Og for hver gang du snakker om krenkelsen eller traumet kan du forlenge lidelsen og bli retraumatisert. Det er viktig uansett å snakke om problemet til noen, og tør du ikke å ta det direkte opp kan du snakke om det med en terapeut eller sjelesørger. Noen andre kan også ta opp det aktuelle med krenker, altså via stedfortreder. I verste fall kan man om man må ta det opp rettslig, i forliksråd eller i Forbrukerrådet. Dere kan bli forlikt så det ikke plager deg lenger, eller at det blir så bra som det bare kan. Det er også en kjærlighetshandling overfor deg selv, og faktisk overfor krenker og. Om barn opplever krenkelser kan vi som foreldre lage til et møte mellom offer og mobber, gjerne med foreldre og/eller lærer tilstede. Det lærer barnet konflikthåndtering og respekt, og som kan bli en viktig kompetanse hos dem for å møte lignende problemer. Og det lærer mobber at hun/han blir oppdaget og det får konsekvenser.

Vi må derfor spørre våre barn om noen mobber og problemer på skolen og i livet, følge med og bruke intuisjonen for å avdekke krenkelser og mobbing. Barna lærer fort at man ikke sladrer og at det straffes. Vi skal stå opp for de, sjekke, og mekle ved konflikter. Det er en helt konkret kjærlighetshandling som barna forstår.

Vi skal elske, glemme og tilgi oss voksne imellom. Nettopp fordi vi elsker oss selv så høyt, og våre nære likeså, og fordi vi vet at våre med mennesker ligner på oss og vår natur, skal vi hjelpe hverandre til å lære denne stora gåta, älska, glömma och förlåta? Ikke sant?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar