torsdag 29. august 2013

Rus i alle former - lidelser som trenger behandling

Jeg drikker ikke alkohol pga at jeg er kristen. Men mange gjør det. En eller to enheter alkohol skader neppe noen, men du skal i alle fall ikke kjøre bil. Et lavt og sjeldent forbruk er ikke et problem for de aller fleste. Det er når man blir avhengig av det som skaper en lidelse, også for de nærmeste. Rus forbinder vi oftest med alkohol, og at folk blir fulle og gjør mye rart. Vurderingsevnen svekkes, folk er utro, folk kjenner ikke kulden og kan fryse ihjel, og de er ustødige og kan bli påkjørt, nedslått, sovne med røyken, sovne ved komfyren, steke noe og sovne av, og de kan ha ølsinne og bli kranglevoren. Og i enkelte tilfeller kan en bli voldelig, eller ikke komme seg på jobb dagen etter. En tredjedel av korttidsfraværet skyldes dette.

Det er mange former for rus, på engelsk addiction, i tillegg til alkohol er det tobakk, narkotika, tabletter, sterke medisiner, og annet. Alt dette kan skape abstinens og deretter avhengighet. I tillegg finnes det mange avhengighetslidelser. Spilleavhengighet, mat, trening, sex, sukker, brus, hvetemel og andre proteiner om du har intoleranse, arbeid, sosiale medier, hjelpevirksomhet, ekstremsport, og alt som kan gi et kick, en rus og en spesiell opplevelse. Man vil ha det igjen og igjen og livet blir både kjedelig og tomt om du ikke får det. På et eller annet tidspunkt begynner det å styre deg og du har fått en avhengighetslidelse.

Få liker å være svak og vi ønsker kontroll og bagatelliserer ofte problemer. Først tenker du dette må jeg slutte med, for jeg har jo kontrollen. Avhengigheten følger sin egen utvikling, og slutter du ikke kan den overta mer og mer. Mer tid og penger brukes, noe annet nedprioriteres, og de nærmeste kan merke symptomer og si noe til deg. Som du vifter vekk, og bagatelliserer. Det er så tabu og skambelagt at du begynner å lyve om hva du gjør, hva du har gjort og hva du bruker penger på. Du tenker at du er ikke som de og de, og slettes ikke som den fylliken og taperen. Jeg har jo  jobb, familie, venner og status.

Misbruket kan øke, og stadig nytt misbruk føyes til. Empatien forsvinner, og du begynner kanskje å søke om nye kredittkort, låne penger av andre, og lyve når de skal få det tilbake. Friske penger går til å betale de første kreditorene inntil alt ramler sammen. Slutter du ikke nå kan det virkelig gå galt. Du kan bruke opp alle pengene på rus, miste partner og familie, selge felles eiendeler, lyve for deg selv å andre, drive svindel, skatteunndragelse, få hjem ting på krita som ikke betales, og slutte å åpne brev og regninger. Overdreven og langvarig rus i mengder ender dessverre som regel i døden. Det er mange som har mistet de nærmeste i tung rus og avhengighet.

Det er som en ond makt som har overtatt hans eller hennes liv og kontrollerer han eller ho totalt. Normal vurderingsevne og empati forsvinner og vedkommende er bare fokusert på å skaffe penger og ny rus. Og det verste synes jeg er at rusen kan ha startet med overgrep, voldtekt, psykisk terror, vold, tilknytnings-forstyrrelser, omsorgsvikt, foreldre i fengsel, traumer, skilsmisse, miste barn, opplevd krig og forfølgelse, og mange, mange andre ting. Folk ruser seg for å glemme, bedøve følelser, døyve smerter og som følge av ekstrem lav selvfølelse. Det er en tilleggsstraff for mange.

Og rømmer ikke familien kan de selv gjennomgå et helvete med den rammede. De pårørende kan gjøre alt, låne penger, glatte over, rydde opp i problemer, forklare/bortforklare, gi kjærlighet og omsorg, hente/bringe, trøste ved kriser og masse, masse andre ting. De blir med-avhengige, og kan utvikle andre lidelser. Som angst, depresjon, skam, skyld, og barna tør ikke å ta besøk hjem,og de kan leve i stor skam og frykt. Noen barn kan utvikle et snill-pike-syndrom og tro at deres kjærlighet og service skal redde ham.

Andre kan skrive om behandlingstilbud og veier ut av dette uføret. Det finnes behandlingstilbud verden over, og 12-trinnsprogrammet i Anonyme Alkoholikeres behandlingstilbud brukes jevnt over i behandlingen for mange  typer avhengighets-lidelser. Løsningen begynner alltid med at rusmisbrukeren må erkjenne problemet og misbruket, og søke hjelp. I tillegg til behandlingen må de slutte totalt med rusen, for sjansen for tilbakefall er stor. En gang alkoholiker, alltid alkoholiker, men dog tørrlagt. En liten drink kan få deg ut i uføret igjen.

De som er rammet må også få hjelp til å se nærmere på om det er noe i livet som kan forklare hvorfor det startet. Kanskje andre typer behandling må til, og familien kan gjøre en innsats på det følelsesmessige planet og gi omsorg, men nu på en annen måte. Så følger en total avholdenhet. og forsoning med seg selv og andre. Kanskje kan man få tak på de underliggende problemene i avvenningsperioden og i tida etterpå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar